Το Sefumo θα παραμείνει κλειστό από τις 30/07 – 20/08. Λόγω καλοκαιρινών διακοπών παρακαλούμε οργανώστε τις παραγγελίες σας άμεσα!
Toggle Bar

Κόψτε το κάπνισμα με βοηθό το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Κόψτε το κάπνισμα με βοηθό... το ηλεκτρονικό τσιγάρο Κόψτε το κάπνισμα με βοηθό... το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Νέες έρευνες καταδεικνύουν ότι ως τρόπος διαχείρισης της εξάρτησης από την νικοτίνη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει στην διακοπή του καπνίσματος για τουλάχιστον 12 μήνες. 

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στον επιστημονικό διάλογο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς απ ότι φαίνεται οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελούν “εργαλείο” για την διακοπή του καπνίσματος. 

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της ανεξάρτητης ερευνητικής βάσης δεδομένων Cochrane Library και βασίστηκε σε στοιχεία 662 ενεργών καπνιστών. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, οι ερευνητές από την Αγγλία και την Νέα Ζηλανδία τόνισαν ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

36% των χρηστών το μείωσε στο μισό

Ο “ χρυσός κανόνας” των δύο μελετών αναφέρουν ότι το 36% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου κατάφερε να μειώσει στο μισό των αριθμό των συμβατικών τσιγάρων που κάπνιζε, συγκριτικά με το 28% εκείνων που είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές πλασέμπο. Επίσης, το 9% των καπνιστών που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν σε θέση να διακόψουν το κάπνισμα έως και για 12 μήνες, σε σύγκριση με ένα 4% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν συσκευές που δεν περιείχαν νικοτίνη. 

Το βασικό συστατικό των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η προπυλενογλυκόλη, η οποία είναι επίσης και βασικό συστατικό πολλών εισπνεόμενων φαρμάκων. 

Πλέον εν έτη 2014, δεκάδες μελέτες καταδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιλαμβάνει τις χημικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο παραδοσιακό τσιγάρο και επομένως είναι λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό καθώς δεν επιβαρύνει όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. 

Χαρακτηριστική είναι η αισιοδοξία των μελετητών καθώς η νέα γενιά ηλεκτρονικών τσιγάρων αναμένεται ακόμα πιο αποτελεσματική. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Δρ Πήτερ Χάτζεκ από το Πανεπιστήμιο «Queen Mary» του Λονδίνου σημειώνει ότι «αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, τα αποτελέσματα κρίνονται ως ενθαρρυντικά. Και στις δύο έρευνες χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με μικρή δοσολογία νικοτίνης, και ενδεχομένως τα πιο σύγχρονα μοντέλα να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά”.

Σε αντίστοιχη έρευνα του Kαθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης (Βέλγιο) εξετάστηκε η επίδραση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 48 συμμετέχοντες για 8 μήνες. Στο τέλος της έρευνας το 21% των συμμετεχόντων το είχε κόψει, ενώ ένα επιπλέον 23% ανέφερε μείωση του αριθμού των τσιγάρων ανά ημέρα. Και στις 3 ομάδες ο αριθμός των τσιγάρων καπνού ανά ημέρα μειώθηκε κατά 60%. 

Τα στοιχεία από δεκάδες νέες έρευνες δείχνουν το αυτονόητο Ότι δηλαδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο τοξικό σε σχέση με το παραδοσιακό, καθώς περιέχει 100 έως 1.000 φορές λιγότερο τοξικές ουσίες. 

Κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού το συμβατικό τσιγάρο κατά την καύση του εκλύει μια ατέλειωτη λίστα, (πάνω από 4000) χημικών ουσιών ανάμεσα στις οποίες έχουν ανιχνευθεί πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό και πολλές ακόμη ενώ τουλάχιστον 43 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες. Ανταυτού το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει κυρίως 3 ή 4 βασικά συστατικά όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και κάποιες αρωματικές ουσίες. 

Με περισσότερα από 5 εκατομμύρια θύματα του τσιγάρου κάθε έτος ανά τον κόσμο, συνολικά πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πεθαίνουν από το AIDS, τα ναρκωτικά, τροχαία δυστυχήματα, αλκοόλ, αυτοκτονίες και δολοφονίες συνδυαστικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.