Ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός

Ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός Ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός

ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΞΕΤΕ 4000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, 43 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΜΕΣΑ Σ' ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Προφανώς έχετε ακούσει για τη νικοτίνη και την πίσσα, όμως το ξέρατε ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων των παρακάτω ιδιαίτερα επικίνδυνων ουσιών;

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ

Πίσσα: Αποτελεί μίγμα βλαβερών χημικών ουσιών και χρησιμοποιείται στην ασφαλτόστρωση των δρόμων. Περίπου το 70% της πίσσας του τσιγάρου, εναποτίθεται στους πνεύμονες των καπνιστών με αποτέλεσμα να τους φράζει.

Αμμωνία: Καυστική ουσία που περιέχεται σε δραστικά υγρά καθαρισμού (π.χ. υγρά για πατώματα) και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αν την εισπνεύσει κάποιος.

Φορμαλδεΰδη: Χημική ουσία με έντονη οσμή, που χρησιμοποιείται στη συντήρηση των πτωμάτων και περιέχεται σε διάφορες κόλλες και τυπογραφικές ουσίες. Η εισπνοή της φορμαλδεΰδης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση άσθματος, ιδίως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Αρσενικό: Ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακων κλπ και προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος. Επίσης προκαλεί δυσκολίες στην ακοή, πάχυνση του δέρματος και μυρμηγκιάσματα στα χέρια και τα πόδια.

Μονοξείδιο του άνθρακα: Aοσμο, δηλητηριώδες αέριο που εκπέμπεται κι από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με τα συστατικά του αίματος που μεταφέρουν το οξυγόνο. Το 15% του αίματος των καπνιστών δεσμεύεται για να μεταφέρει το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό, αντί για το απαραίτητο οξυγόνο. Για να αναπληρωθούν όμως οι ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να φθείρεται και να καταστρέφεται.

Μεθάνιο: Χρησιμοποιείται ως καύσιμο για πυραύλους. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Κάδμιο: Εξαιρετικά επιβλαβές μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών και προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και χρόνιες παθήσεις στο συκώτι, τα νεφρά και τα κόκαλα.

Κυανιούχο άλας: Θανατηφόρο δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή ποντικοφάρμακων.

Ακετόνη: Ισχυρό διαλυτικό που χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και για το ξέβαμμα του βερνικιού των νυχιών

Γομολάκα: Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία ως βασικό συστατικό των γυαλιστικών του ξύλου. Αρκετές μπογιές και βερνίκια περιέχουν ως βάση τους τη γομολάκα.

Βενζόλιο: Καρκινογόνος κυκλικός υδρογονάνθρακας με ισχυρές διαλυτικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καυσίμων και τη χημική βιομηχανία. Είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα για άτομα κάτω των 18 ετών. Με την εισπνοή επικάθεται στα επιθήλια των πνευμόνων και στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα, το οποίο καταστρέφει αργά - αργά.

Βουτάνιο: Εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιείται στους αναπτήρες. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ

Η νικοτίνη είναι το εθιστικό ναρκωτικό που εμπεριέχει ο καπνός. Ανεβάζει την πίεση του αίματος και τους παλμούς της καρδιάς κάθε φορά που κάποιος καπνίζει. Εξαιτίας ακριβώς της εθιστικής της φύσης, μπορεί να ανάψετε ένα τσιγάρο χωρίς καν να το σκεφτείτε. Αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.

 Τι συμβαίνει μετά την διακοπή

Μόλις διακόψεις το κάπνισμα, το σώμα σου αμέσως αρχίζει να σε ευγνωμονεί «επισκευάζοντας» τον εαυτό του. Αν καπνίζεις γύρω στα 20 τσιγάρα την ημέρα, να πως αρχίζει το σώμα σου τη διαδικασία της ανάρρωσης.

2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
Η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται απ' τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να νιώσουν συμπτώματα στέρησης. Αυτό είναι καλό σημάδι. Το σώμα σας καθαρίζει. Δείξτε δύναμη. Μέσα σε δύο μέρες όλα τα υποπροϊόντα της νικοτίνης θα έχουν εξαφανιστεί.

6 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ
Ο αριθμός των καρδιακών παλμών και η πίεση του αίματος μειώνονται (αν και μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα για να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους τιμές)

12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ
Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει τελείως αποβληθεί από τον οργανισμό σας. Οι πνεύμονές σας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μπορείτε να κάνετε περισσότερα χωρίς να λαχανιάζετε ή να σας κόβεται η ανάσα.

2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ
Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται. Επίσης η αναπνοή σας, τα μαλλιά σας, τα δάχτυλα και τα δόντια θα είναι πιο καθαρά.

1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ
Τα περισσότερα συμπτώματα στέρησης έχουν εξαφανιστεί τελείως.

2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ
Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το ίδιο και η αυτοπεποίθησή σας, αφού θα νιώθετε περήφανοι για την πρόοδό σας. Αρχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας μη καπνιστή/-ρια.

1-9 ΜΗΝΕΣ
Η συνολική ενέργεια του σώματός σας αυξάνεται. Βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση και λαχάνιασμα μειώνονται.

2 ΜΗΝΕΣ
Η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας βελτιώνεται, διατηρώντας τα πιο ζεστά. Το δέρμα σας φαίνεται υγιέστερο.

3 ΜΗΝΕΣ
Το τριχοειδές σύστημα καθαρισμού στους πνεύμονες αρχίζει να αναρρώνει και να διώχνει το φλέγμα έτσι ώστε να μπορείτε να το αποβάλλετε βήχοντας, καθαρίζοντας τους πνεύμονές σας και μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση του βήχα για λίγες μέρες.

1 ΧΡΟΝΟ
Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης σχεδόν εξαλείφεται. Σε μόλις 5 χρόνια ο κίνδυνος εμφράγματος μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Όχι μόνο θα νιώθετε καλύτερα, αλλά θα φαίνεστε και καλύτερα. Αφού το κάπνισμα κιτρινίζει τα δόντια, κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει και προκαλεί πρόωρες ρυτίδες γύρω απ' τα μάτια και το στόμα, όσο πιο σύντομα το διακόψετε τόσο το καλύτερο.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟΣ
Το να κόψετε το κάπνισμα είναι σα να δίνετε στον εαυτό σας αύξηση. Σκεφτείτε το. Αν καπνίζετε 20 τσιγάρα τη μέρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 1100 ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε μ' αυτά τα χρήματα. Οι μη καπνιστές επίσης πληρώνουν πολύ μικρότερα ασφάλιστρα για ασφάλεια ζωής.

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ
Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να συγκριθούν με την αίσθηση ικανοποίησης που παίρνετε όταν κόψετε το κάπνισμα. Αν μπορείτε να τα καταφέρετε στη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να τα καταφέρετε σχεδόν με οτιδήποτε.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ
Θα παρατηρήσετε πως έχετε περισσότερη ενέργεια. Ξαφνικά μπορείτε να ανεβείτε ορόφους από σκαλιά, χωρίς να σας κόβεται η ανάσα. Καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται, πιθανότατα θα έχετε λιγότερες γρύπες, κρυολογήματα, βήχα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.