Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος! Με αποδείξεις...

διακοπή καπνίσματος διακοπή καπνίσματος

60% περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρουν, καταφεύγοντας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αντί να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης όπως επιθέματα ή τσίχλες.

Οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρουν καταφεύγοντας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αντί να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης όπως τα επιθέματα ή οι τσίχλες και αντί να αρκεστούν μόνο στη δύναμη της θέλησής τους, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες.

Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης τους που διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 καπνιστών, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, όπως προκύπτει, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος κι ως εκ τούτου στα ποσοστά μείωσης των ασθενειών και των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, που θεωρούνται η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα τεράστια οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Ουέστ του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου University College London.

Η μελέτη του Ουέστ, η οποία χρηματοδοτήθηκε ως επί το πλείστον από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction (Εθισμός), βασίστηκε στις απαντήσεις 5.863 καπνιστών κατά το διάστημα 2009-2014, οι οποίοι επιχείρησαν να το κόψουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφημένα φάρμακα ή επαγγελματική βοήθεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνδυάστηκαν με μία σειρά παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχή διακοπή – εξήγησε ο Ουέστ – περιλαμβανομένης της υγείας, της εξάρτησης από τη νικοτίνη, των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής και του αν η διακοπή ήταν σταδιακή ή απότομη.

Όπως προέκυψε, το 20% όσων επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα απάντησαν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.
Αντίθετα, μόλις το 10,1% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης πέτυχαν στην προσπάθειά τους. Από εκείνους που επιχείρησαν να απαλλαγούν από τη συνήθεια μόνο με τη δύναμη της θέλησής τους, το 15,4% τα κατάφερε.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.
Σχετικά νέο προϊόν, θεωρείται ήδη πολύ αμφιλεγόμενο με τις απόψεις να διίστανται: είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος ή είναι απλά μία κακή συνήθεια που έρχεται να υποκαταστήσει μία άλλη;

Δεδομένου ότι στρεφόμενος ένας καπνιστής στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό δεν απαλλάσσεται από τον εθισμό στη νικοτίνη, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος του καπνίσματος, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει "μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει ο κόσμος".

Οι επικριτές του όμως επισημαίνουν την απουσία επιστημονικών αποδείξεων σε διάρκεια χρόνου που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Ο Ουέστ συμφωνεί ότι τα στοιχεία για την μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ανεπαρκή, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει αυτά να συγκριθούν με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου.
«Δεν είναι σαφές αν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενέχει κινδύνους για την υγεία, αλλά από ό,τι είναι γνωστό για το περιεχόμενο του ατμού, αυτοί θα είναι πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου», λέει ο ίδιος.

Το κάπνισμα ευθύνεται για τον θάνατο των μισών καπνιστών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και για έξι εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο.
Ο Ουέστ είπε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει πως όσοι ζητούν επαγγελματική βοήθεια από γιατρούς ή από κλινικές διακοπής του καπνίσματος έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.