Νέα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αν και για πολλούς έχει αποτελέσει έντονο σημείο αντιπαράθεσης, τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας εξελίσσεται σε έναν καθοριστικά σημαντικό τρόπο διακοπής καπνίσματος και με την σύμφωνη πλέον γνώμη ειδικών και της επιστημονικής κοινότητας. Οι έρευνες που παρέχουν σαφές ενδείξεις για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με το παραδοσιακό κάπνισμα πληθαίνουν συνεχώς και οι ατμιστές ολοένα και περισσότερο δείχνουν να δικαιώνονται γι' αυτήν τους την επιλογή.

Πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωση κυβερνητικής υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας και συγκεκριμένα αυτή του τμήματος δημόσιας υγείας της Αγγλίας επιβεβαιώνει την τεράστια δυναμική των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον τομέα της αντιμετώπισης των συνεπειών του καπνού.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως οι ηλεκτρονικές συσκευές ατμίσματος είναι εώς και 95% λιγότερο βλαβερές από τα παραδοσιακά τσιγάρα ενώ ταυτόχρονα ζητεί την διάθεση αυτών προς τους Βρετανούς πολίτες μέσω ιατρικών συνταγών, αναγνωρίζοντας με επίσημο πλέον τρόπο την συμβολή του ατμίσματος στην διακοπή του καπνίσματος.

Την καλύτερη διαφήμιση ωστόσο για αυτόν τον νέο τρόπο διακοπής που δείχνει να συμβάλει δραστικά στην μείωση των βλαβών του καπνού αποτελεί η αποτελεσματικότητα στην οριστική διακοπή των συμβατικών τσιγάρων ακόμα και σε περιπτώσεις μανιωδών καπνιστών. Καπνιστές δεκαετιών που είχαν φθάσει στο σημείο να καπνίζουν δύο και τρία πακέτα τσιγάρα την μέρα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να συνειδητοποιήσουν πως μία συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου από τις πρώτες κιόλας στιγμές χρήσης της αρκεί για να αντικαταστήσει μία κακή συνήθεια πολλών ετών.

Στις μέρες και εβδομάδες που ακολουθούν ο πρώην καπνιστής πλέον, απαλλαγμένος οριστικά από τα συμβατικά τσιγάρα απολαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα διακοπής από το κάπνισμα. Η αποκατάσταση των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης σε συνδυασμό με την αύξηση των φυσικών αντοχών του σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα μίας σκάλας τον κάνουν να καταλάβει πλήρως την χαοτική διαφορά ανάμεσα στο κάπνισμα και την εναλλακτική που του προσφέρεται μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πού όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως τρόπος διακοπής καπνίσματος τα κατάφερε εκεί που άλλοι τρόποι διακοπής καπνίσματος σε αρκετές περιπτώσεις απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό; Είναι σημαντικό πως κανένας μέχρι σήμερα τρόπος διακοπής καπνίσματος είτε αυτός βασιζόταν στην πρόσληψη νικοτίνης είτε σε άλλον τρόπο δεν εστίαζε στον ψυχολογικό εθισμό ενός καπνιστή και κυρίως στην μορφή του εθισμού που έχει να κάνει με το κράτημα ενός τσιγάρου στο χέρι αλλά και ταυτόχρονα στην εισπνοή και την εκπνοή καπνού μέσω της τοποθέτησης ενός τσιγάρου στο στόμα. Όλα αυτά όσο απλά και αν δείχνουν αποτελούν για πολλούς καπνιστές την καθημερινή τους πραγματικότητα που βίαια και μονομιάς έπρεπε να αποβάλλουν με κάθε τρόπο διακοπής καπνίσματος.

Είναι βέβαιο πως η εναλλακτική του ατμίσματος στην καταπολέμηση του καπνίσματος μόνο παρένθεση δεν θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί γεγονός πως η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτέλεσε ήδη για κάποιους την μόνη επιτυχημένη διέξοδο στην μάχη του κοψίματος του τσιγάρου. Για εσένα; 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.