Διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία

Η διακοπή ή η μείωση του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου προσφέρει οφέλη στο καρδιοαγγειακό σύστημα και συγκεκριμένα στη μείωση της πίεσης του αίματος σε υπερτασικούς, σύμφωνα με την μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Riccardo Polosa, από το Πανεπιστήμιο της

Διαβάστε την έρευνα εδώ.

Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως καταγραφή της σταθερής και διαρκούς μείωσης της πίεσης του αίματος στους ανθρώπους που διέκοψαν το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Στη μελέτη περιέχονται ακριβείς εκτιμήσεις και στοιχεία από την έρευνα της ECLAT (διαβάστε την εδώ), της πρώτης κλινικής δοκιμής στον κόσμο που ανέδειξε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που εκπονήθηκε από την Ιταλική Αντι-καπνιστική Συμμαχία και το Πανεπιστήμιο της Κατάνια.

Είναι γνωστό ότι η σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της πίεσης του αίματος είναι πολύπλοκη, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα είναι αντικρουόμενα. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν το αποτέλεσμα της διακοπής του καπνίσματος στην αρτηριακή πίεση δεν ταυτίζονται: μερικά καταδεικνύουν μείωση, άλλα αύξηση κι άλλα καμία μεταβολή στην πίεση του αίματος σε αυτούς που διακόπτουν το κάπνισμα. Ωστόσο, η έρευνα των Ιταλών και Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Internal and Emergency Medicine» δεν αφήνει αμφιβολίες ότι η διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επαναφέρει την πίεση του αίματος στα κανονικά επίπεδα.

«Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αφορούν και στους καπνιστές με καρδιοαγγειακά προβλήματα ή αντίστοιχες παθήσεις, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό αυτοί οι ασθενείς να δουν σημαντική βελτίωση στην υγεία τους αν διακόψουν το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου», σημειώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ενώ ο Δρ. Riccardo Polosa σχολίασε: «Πρόκειται για ακόμη μια απόδειξη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα έγκυρο και αποτελεσματικό υποκατάστατο της κατανάλωσης καπνού, αλλά μπορεί να προσφέρει ευεργετικά οφέλη με σημαντικό αντίκτυπο και σε άλλους τομείς της δημόσιας υγείας, όπως είναι ο έλεγχος των καρδιοαγγειακών κινδύνων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.